KT Praha

Dnes je čtvrtek 28.03.2024



Petr Barcal - realitní makléř









Petr Javůrek, Vlado Miko a Jaroslav Staněk

Míla Fuček

2015-10-27

Hráči

Přečteno: 4046

Komentářů: 0


Petr Javůrek, bývalý reprezentant ČR je také jedním ze zakladájících hráčů KT Praha. Vlado Miko je rovněž bývalý reprezentant a v minulosti působil i jako trenér reprezentace. Hráčem světové a evropské úrovně byl ve své době i Jaroslav Staněk.


Mezi úspěchy Petra Javůrka patří jistě jeho výsledky ve čtřyhře v Czech Open, kde v roce 1991 vyhrál čtyřhru mužů společně s Rolandem Vimim a v roce 1994 s Petrem Korbelem. Petr Javůrek má bratra Jiřího.

 

Vlado Miko se narodil 22. 3. 1943. Za svou dlouholetou kariéru se zapsal hned nškolikrát do statistik mistrovství Evropy a světa. V roce 1964 získal první velký zlatý úspěch na mistrovství Evropy v Molmö, kde dokázal vybojovat prvenství ve čtyřhře společně s Jaroslavem Staňkem, a také stříbro v mixu s Martou Lužovou.

 

V roce 1966 ve Wembley získal opět zlato a dvě stříbra (zlato – mix, stříbro singl a čtyřhra). Na svém kontě má i bronz z mistrovství světa z roku 1967, kde nastoupil ve čtyřhře opět se Staňkem a opět tato dvojice slavila úspěch. Třetí místa má i z ME družstev.

 

Jaroslav Staněk se narodil 24. 2. 1940. Slavný český stolní tenista, bývalý dlouholetý československý reprezentant přišel podobně jako Vladimír Miko v mladém věku do Prahy, kde studoval vysokou školu. Stolní tenis hrál ve Slavii VŠ Praha, které zůstal věrný po celou své vrcholové kariéry. V československé reprezentaci se poprvé objevil v osmnácti letech v roce 1959, kdy debutoval proti Jugoslávii, v témže roce absolvoval své první mistrovství světa v Dortmundu. Největšího úspěchu dosáhl na mistrovství Evropy 1964 v Malmö, kde společně s Vladimírem Mikem vybojoval titul ve čtyřhře, kromě toho získal další dvě bronzové medaile – ve dvouhře a v soutěži družstev. V roce 1962 se hrálo ve Skandinávii mistrovství světa, na kterém Jaroslav Staněk s Vladimírem Mikem dosáhli na bronzové medaile. S reprezentačním dresem se rozloučil na MS 1971 v Tokiu, kde už zároveň působil jako sportovní novinář.

 

Jaroslav Staněk

Po skončení aktivní hráčské kariéry se stal Staněk uznávaným trenérem. Mimo jiné vedl v letech 1990 až 1996 rakouskou reprezentaci mužů, včetně tehdy mladého Wernera Schlagera, pozdějšího mistra světa 2003.


Sdílet na Facebooku

Diskuse k článku

Přidej svůj názor



Zpět


Provozuje a vytvořil Ing. Miloslav Fuček - MF SOFT
Všechna práva vyhrazena ©2015
Kopírování částí webu či přebírání částí textu není povoleno bez souhlasu majitele webu.